RSS

Трећи школски „Пословни изазов“

27 нов

Moodle_Logo32250

qrcode

 

 

 

Tреће школско такмичење „Пословни изазов“ oрганизовано је у Школском центру „Никола Тесла“ у среду, 25.11.2015. у оквиру програма „Достигнућа младих“ у Србији.

       Као и пре три године када смо први у Србији организовали школско такмичење и ове године смо хтели да уведемо нешто ново. Овај пут новина је била да се заинтересовани ученици пријављују попуњавањем електронског формулара, до ког су могли доћи преко Мудл платформе http://internetucionica.com  или преко QR кода. У пријаву су поред свог имена, презимена и одељења уносили и своју имејл адресу на коју су добили обрасце за израду презентације и бизнис плана које су касније на исти начин слали организаторима.

       Како би се што боље припремили за такмичења учесници су имали прилику да чују искуства са Републичког такмичења и такмичења Западног Балкана која им је пренео Стефан Поповић Докљанов, и предавање о Старт-ап предузетиштву које је одржао ученик Матеја Цветићанин, представник Школског центра „Никола Тесла“ у Унији средњошколаца Србије. Након тога су им професорке економске групе предмета Зорица Павков и Весна Мицевска Антал одржале предавање о СВОТ анализи и изради бизнис плана.

          На такмичење су се пријавила 42 ученика. Они су распоређени у 14 тимова од по три члана и имали су задатак да за три сата направе презентацију и бизнис план предузећа које би одговорило на задати изазов и након тога у троминутном излагању пред комисијом одбране свој рад.

          Пословни изазов, који је ученицима прочитао директор школе гласио је:

„Са жељом да се положај старих особа у друштву побољша стављамо пред Ваш тим следећи ИЗАЗОВ:

          Осмислите производ или услугу која ће бити намењена старијим особама и допринети њиховом бољем укључивању у друштво.

          На Вама је да одлучите да ли ће Ваша делатност бити у области медицине, неге, образовања, безбедности, технологије, културе… и не заборавите: можда сте на прагу нечег револуционарног!“

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

           Током израде радова такмичарима су помагали бизнис волонтери, ђаци генерације Школског центра, Стеван Петров, који је пре две године завршио школу на смеру Електротехничар рачунара (учесник свих нивоа овог такмичења од регионалног до Пословног изазова Западног Балкана) и Јасна Сламарски, прошлогодишњи матурант – Економски техничар (учесник регионалног такмичења), као и ученици 4. разреда смера Електротехничар аутоматике, Стефан Поповић Докљанов и Матеја Цветићанин.

        Жири у саставу доц.др Мирослав Ступар са Факултета пословних студија из Вршца, Александар Ковачевић из фирме TCS из Вршца, Никола Стојисављевић из фирме Биро плус из Вршца и Марко Радојичић из Школског центра „Никола Тесла“ из Вршца је имао тежак задатак да одабере најбоље тимове.

 • Прво место је освојио тим Феникс који чине Александра Јока, Ђорђе Цвјетан и Вук Вујанић. Њихова идеја је била оснивање предузећа за производњу мултифункционалних наруквица које имају улогу подсетника, сата, мерача крвног притиска и откуцаја срца и GPS локатора повезаног са хитном помоћи.
 • Друго место су освојили Миљана Стефанов, Зоран Младеновски и Александар Лебан, који би отворили предузеће за производњу надзорних система за старе особе.
 • Треће место су освојили Сандра Драгичевић, Виктор Трока и Иван Максимовић, чије би предузеће организовало „размене пензионера“ који су смештени у старачким домовима широм бивше Југославије.

Награде најбољим такмичарима су уручили професорке електротехничке групе предмета Светлана Његомир, која је иницијатор увођења програма који спроводе „Достигнућа младих“ у Вршцу и Мирјана Анкић један од покретача школског такмичења Пословни изазов, као и Жељко Ивковић, директор Школског ценра „Никола Тесла“

Поред покретача овог такмичења у Школском центру „Никола Тесла“ професора, Светлане Његомир, Мирјане Анкић и мене у организацији такмичења су учествовали и професор електротехничке групе предмета Зоран Милојковић, економске групе предмета, Зорица Павков и Весна Мицевска Антал и машинске групе предмета, Мирослав Лепир и Роберт Живанов.

Да сва техника током такмичења функционише беспрекорно бринули су се матуранти, будући електротехничари аутоматике, Стефан Видић и Милош Ивковић.

Освежење за такмичаре, организаторе и жири су обезбедиле компаније Swisslion-Takovo и Други октобар, а Телевизија Банат је направила репортажу о такмичењу (коју можете видети на овом линку од 6 мин и 18 секунди).

 
1 коментар

Објављено од стране на 27. новембра 2015. инч Остало

 

Један одговор на “Трећи школски „Пословни изазов“

 1. Светлана

  28. новембра 2015. at 09:13

  Reblogged this on Светланин простор and commented:
  Како је било и које новине смо увели у школско такмичење Пословни изазов можете прочитати у чланку који следи.

   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: